Erfaringer med HK "Skipper"/Joysway "Dragonfly"

Skrevet av Peter Brandt den 21 april 2016

Erfaringer med HK

Erfaringer med HK "Skipper"/Joysway "Dragonfly"

Jeg ville ha et fly jeg kunne ha på hytta. Valget falt på Dragonfly som et rimelig og lett transportabelt alternativ som inkluderte radio. Flyet har bare 70 cm vingespenn, lengde 96 cm, og er laget av EPO. Det har båtskrog med svak v-form og lavt step. Takket være skrogformen og en sterk motor kan det starte og lande på vann, snø, og vått gress.

Det komplette settet fra Joysway hadde en del mangler. Medfølgende LiPo var død. Leverandøren krediterte verdien da jeg klaget. Ett av balanserorene pekte svakt nedover når stikka sto i midtstilling. Dette kunne kureres ved å trimme slik at begge rorene pekte bittelitt nedover. Jeg forsøkte å fly flyet fra vann, men klarte ikke å holde høyden stabil, noe som medførte en "dårlig" landing. En nærmere undersøkelse av utstyret viste at det var stor dødgang i høyderorstikka. Hadde du gitt oppror måtte du langt ned under midten med stikka for å få roret i nøytral. Det viste seg også at limbåndet som skulle holde høyderorsdelene sammen ikke tålte vann, og at dekorstripene løsnet når de ble våte. Hverken forhandler eller importør kunne skaffe en brukbar sender, så hele settet ble returnert og kreditert.

Neste forsøk var HobbyKing og  Skipper. Etter lang ventetid og en forferdelig dyr transport  sto boksen på trappa da jeg kom hjem etter noen dager på hytta. Her installerte jeg min egen radio, og ting så ut til å være bedre enn på den første. For sikkerhets skyld brukte jeg min egen teip på høyderorsdelene. Jeg dekket også undersiden av skroget og flottørene med tape for å beskytte dem mot oppskraping. Da jeg skulle fly begynte nye problemer. Motoren trakk alt for dårlig. Etter en kontakt med HK support fikk jeg kalibrert throttlestikka slik at motoren fikk full kraft. Prosedyren var å sette på strømmen med stikka på max, og var ikke dokumentert. Jeg greide å tyne ytterligere turtall ut av motoren ved å øke servo travel til 110% etter at jeg hadde "kalibrert".  Nå trakk motoren bra, men det var kraftige vibrasjoner. Det viste seg at motoren ikke var skrudd ordentlig fast, og at propellen var mye ute av balanse. Begge deler lot seg greit utbedre, men spinner og cowling måtte skjæres av for å komme til motorfestet. Cowlingen lot seg greit lime på igjen. Pålimt EPO-spinner ble kastet. Med full kraft på motoren kom neste overraskelse: Propell med adapter løsnet og fløy sin vei. Jeg fant dem igjen og kunne konstatere at det var en grad på adapteren som hindret denne i å klemme seg fast når spinnermutter ble strammet. Dette kunne også greit fixes. Nå skulle det flys - men nei ! Det viste seg at batteriet på 120 gram måtte skyves så langt bakover at det ble liggende delvis oppå regulatoren dersom tyngdepunktet skulle bli riktig. Jeg prøvefløy med batteriet  der, men har senere valgt å skjære løs regulatoren fra batteribrettet og flytte den bakover. Da kan batteriet plasseres greit på batteribrettet uten at tyngdepunktet blir feil.

Nå har jeg fløyet et titalls turer på mykt snøunderlag  og er rimelig fornøyd. Topphastigheten er høy,  flyet er lite, og servoene har mye dødgang.  Det er derfor fort gjort å komme litt for langt vekk og miste orienteringen. Jeg har malt vingetippene med signalfarge på undersiden.  Det hjelper godt, særlig når lysforholdene ikke er ideelle.

Jeg har fløyet med 3-sellers LiPo på 1300 og 1500 mAh, vekt 105 - 130 gram. Trolig vil også 2200 mAh batterier på 200 gram gå greit når regulatoren er montert lengre bak enn originalfestet på batteribrettet.

Joysway-versjonen  var et ubrukelig leketøy. HK sin versjon er noe bedre, men dårlig kvalitet i dokumentasjon og i enkelte deler trekker ned.  Jeg har vurdert  å skifte ut noen av servoene med noen som har mindre dødgang, men dødgangen ble betydelig mindre da jeg flyttet støtstagene til mindre hull i servoarmene og skrudde fast løse rorhorn.

Del denne artikkel med andre

Søk
Besøk
Vi har 14 gjester her nå